Институт за развој и поддршка на прогресивни образовни политики и иницијативи од неформално и формално образование преку едукација и имлементација на проекти и активности поврзани со дизајн и технологија.

Тие се визионери чиј профил на работа создава идни софтвери за дигиталните пространства да работат беспрекорно. Секогаш на пресекот помеѓу програмирањето и уметноста. Секој од нив има различен, но единствен пристап во предавањата, но и работата надвор од Академијата. Ви

Што би значело да бидете „продукт-оунер“ во една компанија? Вака од прва, преводот директно би се однесувал на „стопанисување“ со одреден производ. Во целина, значењето е тоа, меѓутоа со различно објаснување на процесот во кој улогата на оваа позиција е

АПЛИЦИРАЈ ЗА СТИПЕНДИЈА!На овој повик Школата за дизајн, уметност и технологија „Скала“ (основана од Џолев и уметностите) и Институтот за дизајн и технологија - ИДТ Скопје ќе доделат вкупно 24 стипендии, од кои 6 целосни стипендии (100%), 6

Институтот за дизајн и технологија  – ИДТ Скопје и Школата за дизајн и уметност „Џолев и уметностите“ започнуваат програма за стипендирање, каде што за првпат во процесот на стипендирање се вклучуваат и компаниите. Оваа пилот-програма започнува со Академијата за UX/UI

Здраво креативци!Оваа година ја започнуваме со нова едукативна програма наменета за сите оние кои сакаат да дознаат повеќе за „фриленсингот“ како еден од најактуелните глобални феномени во начинот на работа и можности за заработка, но и започнат своја кариера како

Кога школката плаче, бисерот се раѓа.А, зошто школката плаче? Школката плаче како и окото кога најмалата прашинка ќе го допре и ќе му го наруши она за што е створено – да гледа. И низ секоја солза се прочистува,

Улогата на продукт-оунерот е тешка да се објасни, нели? Кога на социјални настани ќе ме прашаат што работам, тргнувам со одговорот: „Помагам да се изработат продукти коишто даваат вредност”, но кога ќе дополнам дека не кодирам или не тестирам, честопати

Во потрагата по инспиративни лидери и иновативни компании од коишто можеме да научиме нешто повеќе за моменталните потреби, актуелните трендови и идни очекувања во ИТ-индустријата, го запознавме Нино Карас, еден од основачите на CodeWell – компанија формирана 2011 година и

Bionics. Bionic transformation of prototypes into a design object.The main purpose of the design is to create new design-product that will meet requirements of public benefit, ease of use and beauty.Despite man's aspiration to develop the environment technically, he always

„Back to school со месецот на нови почетоци! Make September a month to remember!”Септември е месец на нови почетоци! Многу често тоа што започнуваме да го правиме овој месец е тоа што нѐ оформува за целата година, па и за