Запознајте ги менторите на Академијата за Product Owner!

Тие се визионери чиј профил на работа создава идни софтвери за дигиталните пространства да работат беспрекорно. Секогаш на пресекот помеѓу програмирањето и уметноста. Секој од нив има различен, но единствен пристап во предавањата, но и работата надвор од Академијата. Ви ги претставуваме нашите ментори од Академијата за Product Owner.


Ви ги претставуваме нашите ментори на Академијата за Product Owner.Данче Масларова Стојановска

Данче Масларова Стојановска, менторка на Академијата за Product Owners | IDT Skopje


Данче Масларова Стојановска е дипломиран економист во областа на е-бизнисот. Истовремено таа е сертифициран тренер за Scrum и Аgile Product Owner. Со децениско искуство во софтверската индустрија како бизнис и продукт аналитичар, таа е сериозен менаџер на софтверски барања, како и идентификување на бизнис потребите, и нивно преведување во софтверски решенија. Мастер е во техники како bussines rules, user stories, uML diagram artefacts.

Работното искуство го почнува во Waterfall технологиите, за подоцна да транзитира во агилните методологии (Scrum and Agile Product Owner). Денес е водечки Product Owner во софтверска компанија. Води група на проекти во рамки на компаниско решение за здравствени работници, со клиенти од Англија, а корисници се Шведска, Австралија и ЕУ.

Таа е и тренер на обуки за applied product ownership и ментор за кариерен развој.


Дејан Милосавлески

Дејан Милосавлески, ментор на Академијата за Product Owners | IDT SkopjeДејан Милосавлески е дипломиран информатичар од областа на информациските технологии, a неформално образование стекнал на Академијата за веб-дизајн. Кариерата ја започнал како ентузијаст во IT индустријата уште во 2013, како фриленсер во водите на графичкиот дизајн. На само 17 години ја отворил својата прва компанија, маркетинг агенција и продукт- БИЗНИС КАТАЛОГ. Тој е пионер во дигитализацијата и подобрување на веб искуството во Македонија.

Денес работи како надворешен консултант за дигитален развој и дигитализација на компании на нордиски пазар, а е коосновач на Bizniskatalog.mk и Kupisajt.mk. Извршен директор е на Vendor, прва автоматизирана платформа за е-трговија во земјава.

Како UX/UI дизајнер, има изработено проекти за повеќе од дваесет интернационални брендови, педесет домашни компании и целосни веб-дизајн решенија за светски франшизи за домашниот пазар.


Стефан Митевски

Стефан Митески, ментор на Академијата за Product Owners | IDT Skopje


Стефан Митески е дипломиран на Машинскиот факултет во областа Компјутерско системско инженерство и автоматика, со магистратура за Менаџмент на животен циклус на производи. Освен домашните дипломи, тој има завршено и неформално образование на универзитети во Шведска и Канада, конкретно на програма за лидери.

Тој е консултант, говорник и претприемач кој успешно ги „вози“ сите свои професии во еден менаџерски профил. Како основач на Systems for Enterprise, Стефан е директно вклучен во креирање софтверски решенија, кои ги користат некои од најголемите осигурителни компании во Северна Америка. Претходно ја градел својата кариера во Македонија, Канада и Германија, со фокус на градење на агилни тимови со висока мотивација.

Стефан е ментор на Startup Weekend, Nasa International Space apps challenge, Code App Level Up. Стефан е иницијатор и основач на една од најголемите балкански групи посветени на скрам фрејмворкот и агилните методологии – Scrum Macedonia. Денес е извршен директор во Systems for Enterprise и консултант/тренер за агилни методологии на неколку германски компании.


Игор Георгиоски

Игор Георгиоски, ментор на Академијата за Product Owners | IDT Skopje


Игор Георгиоски е дипломец на Факултетот за информатички и комуникациски технологии, сениор веб-програме, дизајнер и scrum-мастер. Иако во почетокот на својата кариера примарен интерес му е UX/UI дизајнот, тој се пренасочува во веб -програмирање и менаџмент на проекти.

Негова голема страст е јавното говорење, видеографијата, организирање и учества на хакатони и конференции. Има учествувано на вкупно 18 хакатони, каде го гради своето искуство за изработка на брз прототип на апликации. Освојува многубројни тимски и индивидуални награди. Најзначајни се прво место во Монтреал, Канада, и второ место на хакатон во Москва, Русија. Љубовта кон видеографијата придонесува неговите видеа да се дел од важни кампањи за промоција на туризмот во Македонија, како и освоени награди на My RodeReel, како асистент на камера.

Искуството го носи во улогата на ментор по програмирање, а денес е косопственик и главен оперативен директор во Кодикс ин и косопственик на Линара Продукција.


______
Уписите за втората генерација од Академијата за Product Owner се во тек! Информирајте сѐ повеќе за програмата, менторите и начинот на одржување: тука.Институт за развој и поддршка на прогресивни образовни политики и иницијативи од неформално и формално образование преку едукација и имлементација на проекти и активности поврзани со дизајн и технологија.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ