"10 course in the field of design and arts" interview with Angela Nikolovska, teaching coordinator of "Djolev And The Arts" | IDT Skopje

10 ОБУКИ ОД ОБЛАСТА НА ДИЗАЈНОТ И УМЕТНОСТИТЕ ВО „ЏОЛЕВ И УМЕТНОСТИТЕ“
„Back to school со месецот на нови почетоци! Make September a month to remember!”

Септември е месец на нови почетоци! Многу често тоа што започнуваме да го правиме овој месец е тоа што нѐ оформува за целата година, па и за животот понатаму.”

Оваа јубилејна дваесетта сезона на Школата за дизајн и уметност „Џолев и уметностите”, студентите можат да изберат помеѓу понуда од десет обуки и курсеви во разни области на дизајнот и уметноста.

„Образованието е клучен дел којшто може да ја трасира нашата иднина. Ние, како школа, 9 години во континуитет сме посветени на давање можности на стотици лица да се пронајдат преку нашите обуки, курсеви и академии во своите идни професионални и кариерни потфати, подготвени сме да бидеме тој катализатор и понатаму. “ – изјави Ангела Николовска, наставен координатор на „Џолев и уметностите“.

Сите програми имаат 20% попуст за упис до 20 септември!КУРС: ФОТОГРАФИЈА

Обучени над 800 фотографи изминатите 9 години!

МЕНТОРИ: Драги Неделчевски и Дејан Џолев 
ПРОГРАМА:
• Основи на фотографија;
• Ликовни елементи и принципи;
• Пејзаж-фотографија;
• Документарна фотографија + фотовест;
• Портрет-фотографија [ент. екс. студио];
• Постпродукција на фотографија;
• ИЗЛОЖБА!

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 12 седмици / 12 термини / 36 часа
ПОЧЕТОК: 16 октомври
ТЕРМИН: Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
КУРС: ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ

Комплетно опремено модно атеље!

МЕНТОР: Маре Трајковска
ПРОГРАМА:
• Алатки и нивно користење;
• Техники на моделирање;
• Изработка на основен терк;
• Модификација на вшитоци;
• Конструкција на крој;
• Изработка на облека;
• Проба на кукла и жив модел;
• Анализа и корекции.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 8 седмици • 8 термини • 24 часа
ПОЧЕТОК: 16ти октомври
ТЕРМИН: Сабота, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂


КУРС: ADOBE ILLUSTRATOR / ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН

Задолжителна програма за секој креативец!

МЕНТОР: Дарко Аницин
ПРОГРАМА:
• Алатки и работен простор;
• Основи на векторска графика;
• Алатки и работен простор;
• Основи на векторска графика;
• Методологија на креирање;
• Ликовни елементи и принципи за креирање на векторска графика;
• Креирање на илустрации со алатки за цртање;
• Користење на боја, градиенти, патерни;
• Текст и типографија;
• Слоеви во векторска графика;
• Креирање и користење на четки;
• Примена на векторска графика во дизајн.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 17ти октомври
ТЕРМИН: Недела, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂


КУРС : ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

За сите генерации кои сакаат рекреативно да се занимаваат со ликовната уметност! ++ Сите материјали се вклучени во цената.

МЕНТОР: Доротеј Нешовски и Маргарита Симовска
ТЕМИ:
• Геометрија;
• Мртва природа;
• Пејзаж и перспектива;
• Архитектура;
• Анатомија и портрет;
• Апстракција.
ТЕХНИКИ:
• Молив, јаглен, туш;
• Акварел, акрил.
• ИЗЛОЖБА! 🙂

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • + 50 часа
ПОЧЕТОК: 17ти октомври
ТЕРМИН: Недела, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂
КУРС: ФИЛМСКИ АКТЕР

СНИМАЊЕ кратки филмски етиди КИНО ПРЕМИЕРА!

МЕНТОР: Теа Беговска
ПРОГРАМА:
•  термин 1. Лик и личност;
•  термин 2. Имагинација;
•  термин 3. Емоција;
• термин 4. Актерска игра пред камера 1;
•  термин 5. Актерска игра пред камера 2;
•  термин 6. Сценарио (+ Кастинг);
•  термин 7. Мизансцен и континуитет;
•  термин 8. Актерска импровизација;
•  термин 9. Актерска игра пред камера 3;
•  термин 10. Актерска игра пред камера 4;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 17 октомври
ТЕРМИН: Недела, 12:00ч. – 14:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂КУРС: ADOBE PREMIERE: ФИЛМСКА И ТВ-МОНТАЖА

Научи како е да се гледа филм од една нова перспектива!

МЕНТОР: Дејан Смилески
ПРОГРАМА:
• Технички и креативни процеси при работа на повеќе аудио-визуелни форми (реклама, музички спот, документарен филм, игран филм);
• Основи на обработка на слика и звук;
• Пакување на финален продукт за веб, тв и кино.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 17ти октомври
ТЕРМИН: Недела, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂


КУРС: ADOBE PHOTOSHOP: ПОСТПРОДУКЦИЈА И МОНТАЖА НА ФОТОГРАФИЈА

Задолжителна програма за секој фотограф!

МЕНТОР: Дејан Џолев
ПРОГРАМА:
• Основи на постпродукција, вовед во естетика и методологија;
• Простор и композиција, фотографски принципи и елементи;
•. Боја, теорија на боја и филозофија на убавото;
• Светло и контраст;
• Текстура и текстурирање, епохи и естетски карактеристики;
• Ретуширање;
• Вовед во монтажа;
• Методологија и развој на монтажа на фотографија;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 16ти октомври
ТЕРМИН: Сабота, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂КУРС : ADOBE AFTER EFFECTS: МОУШН ДИЗАЈН И АНИМАЦИЈА

Учиме нови забавни алатки!

МЕНТОР: Петар Џон
ПРОГРАМА:
• Алатки и работен простор;
• Основни принципи на анимација и подготовка на работните фајлови;
• 2Д-анимирање на векторски форми и типографија;
• 2Д-анимирање на векторски форми и типографија II;
• 3Д-анимација, камера и светло;
• 3Д-анимација, камера и светло II;
• Трекинг и стабилизација на снимки;
• Композиција и постпродукција;
• Композиција и постпродукција II;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 16 октомври
ТЕРМИН: Сабота, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂ADOBE INDESIGN: ТИПОГРАФИЈА И ДИЗАЈН НА ТЕКСТ

Софтверската апликација InDesign се користи за креирање на постери, флаери, магазини и книги.

МЕНТОР: Влатко Ристов
ПРОГРАМА:
• Алатки и работен простор;
• Уредување на векторски и растерски објекти;
• Стилови;
• Табели;
• Пакување на проект;
• Креирање на мастер планови;
• Уредување на текст и параграфи;
• Интерактивни елементи;
• Подготовка за дигитална примена;
• Подготовка за печатени техники.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 02 ноември
ТЕРМИН: Вторник, 18:00ч. – 20:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂


КУРС: 3D МОДЕЛИРАЊЕ / RHINO

Совладај ја програмата којашто се бара на пазарот!

МЕНТОР: Илија Паунков
ПРОГРАМА:
• Запознавање на интерфејс на Rhino и на база за почеток на моделирање;
• Креирање на геометрија во Rhino (креирање базични форми и нивна
комбинација);
• Манипулација на геометрија (линиска и полигонална);
• Манипулација на геометрија (оформување на комплексни форми);
• Вежби за манипулација на геометрија;• Подготовка за експортирање на геометрија во посакувани формати и експортирање;

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 10 седмици • 10 термини • 30 часа
ПОЧЕТОК: 02 ноември
ТЕРМИН: Вторник, 17:00ч. – 19:30ч.

ПРИЈАВУВАЊЕ: тука 🙂

_______

Провери ги нашите едногодишни академии за дизајн.


_______

Ве очекуваме!


ЏОЛЕВ И УМЕТНОСТИТЕ
10-та година Школа за дизајн и уметност
075 268 293

Институт за развој и поддршка на прогресивни образовни политики и иницијативи од неформално и формално образование преку едукација и имлементација на проекти и активности поврзани со дизајн и технологија.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ